penktadienis, sausio 15, 2010

Naujos senos knygos

Kol metai vis dar nauji, galima rasti visokių geriausių/turtingiausių/perkamiausių ir t.t. sąrašų. Mėgstu žvilgterėti ir jeigu tai, koks dešimtukas, tai visą peržvelgiu, bet jei šimtukas,tai dažniausiai tik pradžią ir kur nors apie vidurį.

Šį kartą stbtelėjau ties Newsweek paskelbtu Top 100 sąrašų sąrašu - Meta sąrašu - ilgiau, todėl, kad pirmoje vietoje pamačiau L.Tolstojaus "Karas ir taika".
.
Šis visų laikų geriausiųjų knygų meta sąrašas buvo sudarytas iš 10 top sąrašų. Buvo rinkta ir iš glanz spaudos skaitytojų - Ophrah knygų klubo sąrašo ir eruditų iš St. John's College ir iš Modern Library, kurios skaitytojus pavadino "kretančiais, vidutiniškai 69 metų baltaodžiais senukais" ir Wikipedia skelbiamų geriausiai parduodamų sąrašų ir The Guardian ir dar keletos. Tiesa buvo rinkta iš angliškai parašytų ir išverstų į anglų kalbą knygų.

Nustebino mane pirmoji vieta šiame sąraše. Jeigu jau kur nors tenka skaityti senesnius ar naujesnius straipsnius, tai bent jau F.Dostojevskis minimas nežinau kiek kartų dažniau, nei L.Tolstojus. Ir dar keisčiau, kad į tą meta sąrašą F.Dostojevskis net nepateko, nors kai kuriuose sąrašuose (gal ir visuose kur nors,-nepatikrinau) minimas.O L.Tolstojus pateko net du kartus. Pirmoj vietoj su "Karu ir taika" ir 48 vietoj su "Anna Karenina".Ir W.Shakeaspeare su 4 knygom tik po Kareninos - nuo 49 iki 52 vietos imtinai. Taip pat mane kiek nustebino, kad V.Woolf su "Mrs.Dalloway" 24 pozicijoj, kai, rodos, nerastum tokio, kuris neminėtų J.Kerouac "Kelyje" , minimo tik 39 pozicijoje. Na ir K.Marx "Das Kapital" 30 pozicijoje, aplenkęs ir G.Orwell su "Gyvulių ūkiu" ir M.Proust su "Prarasto laiko beieškant" ir G.Flaubert su "Madame Bovary", ir E.Hemingway su "Kam skambina varpai".

Kai pradėjau truputį gilintis į tą sąrašą, tai pastebėjau, kad amerikiečiai skaito tą patį ką ir mes. Tik jeigu būtų sudarinėjamas koks nors lietuviškas meta sąrašas, tai kiek tos klasikos patektų įdomu. Man kažkodėl atrodo, kad nei K.Marx, nei W.Woolf nepapultų, bent jau į priekines gretas:)) Pas juos net Mao Zedong 88 sąrašo lentynoj guli:))Nenoriu pasakyti, kad šių autorių pas mus neskaito, bet man atrodo, kad nepakaktų balsuojančiųjų "svorio" pirmo 50-tuko lentynoms užimt:)

Nors gali būti ir taip, kaip W.Allen filme "Zelig"(1983). Ten Zelig'as kartą paklaustas ar skaitė H.Melvilio "Mobi Diką", atsakė , kad skaitė, nes bijojo pasirodyti ne toks kaip visi. Nuo to atsakymo ir prasidėjo - šalia negrų tapdavo negru, šalia žydų - žydu ir visokiu kitokiu ir net nėščiu pasijuto , žodžiu norėjo būti "kaip visi":))

Toks crazy filmas, kur net S.Sontag beveik tikrą interviu duoda:) Skaičiau interviu su pačiu W.Allenu ir pas jį klausė- ar jis pats skaitęs Mobi Diką:)) Atsakė, kad skaitė ir dar prieš Zelig pastatymą:)

Aš skaičiau L.Tolstojaus "Karas ir taika", bet kad ji man būtų pati pati, tai nepasakyčiau:) Lygiai taip pat neišsirinkčiau kurią įvardinti pirmoje vietoje...

1 komentaras:

  1. tikrinau ar galima anonimiškai komentuoti:)

    Atrodo, kad galima:))

    AtsakytiPanaikinti