trečiadienis, sausio 20, 2010

Einam į kiną?

Šiandien išgirdau, kad sausio pabaigoje bus "Žiemos ekranai".Prancūzų kino festivalis. Pirma mintis buvo - pirksiu abonementą.

Pirmą kartą pirkau abonementą praeitą rudenį į Scanoramos filmus. Filmus išsirinkau taip, kad visą savaitę kasdien ėjau į kiną. Ir pirmą kartą taip akivaizdžiau pamačiau kiek daug yra įsimylėjusių kiną žmonių. Visą savaitę sėdėjau šalia tų pačių žmonių, na gal +/- viena kita vieta keisdavosi, bet buvo net taip, kad matai rankas ir atpažįsti žiedus, nes tos žieduotos rankos jau buvo kaimynės kinosalėje:) Mačiau tuos pačius žmones, belaukiant kino prieigose, kartais skyrėsi jų draugai, kartais iš šeimyninės poros ateidavo tik vienas. Buvo taip, kad vienam seansui pasibaigus, išeina iš salės ir vėl stoja į eilę paskui tuos, kurie laukia kol pradės leisti į kito filmo seansą. Pasijutau lyg būčiau kažkokios slaptos organizacijos narė:))Niekas garsiai apie tai nekalba, bet visi jaučia, kad yra tarp savų. Ir "nepersivalgiau" filmų, nes visi buvo labai skirtingi. Kai po vieno filmo atėjo režisierius ir pasiūlė atsakyti į žiūrovų klausimus, tai tas klausimų-atsakymų seansas buvo beveik tokios pat trukmės kaip pats filmas. Todėl dabar iškart prisiminiau kino fanų "bendriją" ir jau laukiu tų trijų kino dienų.

Vienas iš mano mėgiamiausių filmų yra Chacun son cinéma ou Ce petit coup au coeur quand la lumière s'éteint et que le film commence (2007) . Arba "To Each His Own Cinema " :) Tai filmas, kuris susideda iš 34 režisierių filmukų ir skirtas paminėti 60-ąjį Kanų kino festivalio jubiliejų.
.
Kiekvienas filmukas 3-4 minučių trukmės. Ir kai pamatai bent porą pirmų, perpranti sistemą ir toliau jau bandai atspėti, - kieno, nes titrai rodomi po kiekvieno filmuko. Ir kai nusišypso tokia laimė, kad atspėji - pasijauti toooookia "sinefilė"!:)))) Filmas, mano manymu, patiks visiems, nes tiek skirtingo , kiekvienam savo kino vienoje vietoje sunku būtų rasti .Kai rašytojai sako, kad jie rašo įsivaizduodami, kas jo skaitytojas, tai čia taip įsivaizduoja žiūrovus kiekvienas režisierius...ir ką jie veikia atėję į kiną. Aišku, kad ne vienas prisimins matęs įsimylėjelius kine, bet tokio "žiūrovo" kaip mato Lars von Trier, tikrai tikrai niekas nematė šalia savęs:))



Na Trier daug maž savo stiliuje...bet vis tiek netikėtas ir vienas iš keisčiausių "žvilgsnių" į žiūrovą:)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą