antradienis, vasario 16, 2010

Vasario 16-oji

Įžangai citata iš R.Čičelio straipsnio.

"Štai Jums sostinės senamiesčio vaizdelis: eina Universiteto gatve grupelė prancūzų turistų ir teiraujasi lietuvių praeivių, kaip surasti Algirdo Juliaus Greimo centrą. Lietuviai gūžčioja pečiais ir stebisi – iš kur tie prancūzai ištraukė kažkokį Greimą? Nedaug kas iš mūsų apie jį bent girdėjome, o ką jau bekalbėti dėl konkrečių žinių apie žymųjį Prancūzijos lietuvį, sukūrusį atskirą filosofijos discipliną – semiotiką."

Šiandien kaip tik proga parašyti apie knygas, kurias perskaičiau vieną po kitos,galima sakyti domino principu sukritusias.

Pirmoji, nuo kurios pradėjau buvo Aušros Marijos Sluckaitės - Jurašienės "Egziliantės užrašai".
Sudėliota iš trumpų (auto)biografinių novelių, prisiminimų ir miniatiūrų apie autorės pažįstamus, draugus, artimuosius. Prisiminimų laikotarpio diapazonas labai platus. Yra ir apie iki šiol nagrinėjamą mistišką Vytauto Pociūno žūtį.

Šiltai ir atsargiai pasakoja autorė apie jau išėjusius anapilin tėvą ir mamą, skausmingai prisimena priverstinę emigraciją.Įdomus buvo pasakojimas apie salą Nemune ties Merkine, kurią architektas M.Navakas nušeinavo ir su vietos gyventojais įtvirtino ten bures taip, kad būtų panaši į laivą.

Istorija apie lietuvių klasiką dailininką Augustiną Savicką sudomino taip, kad toliau pasiėmiau skaityti A.Savicko "Žalia tyla.Memuarai". Na ne Č.Bukowskis, bet save pavadinęs "pijoku" labai smagią knygą parašė. Chaotiškai klaidžiodamas po savo prisiminimus, juokingų ir tokių,kai sakoma "būtų juokinga,jei nebūtų graudu" nutikimų iš savo gyvenimo aprašęs. Pavyzdžiui, apie A.Venclovą, kuris pasižymėdavęs savo šykštumu, kartą buvo išprovokuotas nusipirkti A.Savicko paveikslą.

Kita A.M.Sluckaitės - Jurašienės istorija apie menininkus Aleksandrą ir Vytautą Kašubas atkreipė mano dėmesį į šių metų madingos spalvos viršeliu išleistą "Algirdo Juliaus Greimo ir Aleksandros Kašubienės laiškai (1988-1992) ",sudaryta A.Kašubienės. Beje šios knygos apipavidalintojui Zigmui Butaučiui atiteko viena iš 4 premijų Knygos meno konkurse "Vilnius 2008". Teminė grupė „Grožinė literatūra ir eseistika“.
Pacituočiau, bet ką ta citata parodys?:)) Reikia paskaityti!Kokie laiškai! Kokia meilė!:))Paminėsiu tik tiek, kad abiem tuo metu jau apie 70 buvo...

Ir po šios knygos iš amazon.com nusipirkau Aleksandra Kasuba "Child ticking", kuri kol kas laukia eilės:)

Atrodo tiek daug knygų ir tiek daug įspūdžių jas skaitant buvo,kad galėtum pasakoti ir pasakoti ...,
bet reziume - tik paminėjau tas knygas. Nedažnai gi pasitaiko toks domino principas, kai viena knyga veda į kitą knygą ir smagu, kad šie autoriai ir jų prisiminimuose minėti žmonės yra žinomi ne tik Lietuvoje, nors kai kurie, svetur labiau, nei Lietuvoje...

2 komentarai:

  1. Nu bet, gerbiamoji, ir nugąsdinai mane.
    Užsukau pažiūrėt, kas Portfelyje vyksta, o čia parašyta Il volo per Bari e stato cancellato a causa della nebbia.
    Man prašom į Barį skrydžių nekancelint!!! Bo man bus menki juokai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dar itališkai nepramokau, KOL KAS, tai net jei ir dovanai mane kviestų cancelato per Bari...nesuprasčiau:)))

    Smagu, kad užeini:)

    AtsakytiPanaikinti