ketvirtadienis, gegužės 27, 2010

Weekendas w Warszawie






Savaitgaly buvau Varšuvoje. Gražiau skamba, sakant "važiuoju į Varšuvą", nei "važiuoju į Lenkiją". Iš tikro tai ir buvau tik Varšuvoje, nes visa kita Lenkija - tai tik pakelės, kurios jau matytos ne kartą. Pačioj Varšuvoj buvau pirmą kartą. Susigundžiau organizuota dviejų dienų išvyka į Varšuvos muzikinį teatrą "Roma" žiūrėti miuziklo "Operos fantomas", pagal gerai žinomą A.L.Weberį.

Man patiko šita pramoga, todėl šiek tiek papasakosiu, gal kam nors bus naudinga. Tiesą sakant, kokia agentūra organizuoja tokias teatrines išvykas - nežinau. Girdėjau, kad važiuoja į Vilniaus Operą,į Rygą ir Varšuvą. Gal ir daugiau.

Varšuvos variantas - dviejų dienų kelionė su pasiplaukiojimu Augustavo kanalais, teatro vakaru, nakvyne ir pusdieniu Varšuvos senamiestyje. Buvo numatytas poros valandų stabtelėjimas supermarketų miestelyje, neva lauktuvėms, bet ačiū Dievui lenkai labai religingi ir per Sekmines nedirbo jokie super ir nesuper marketai. Niekur niekas. Tik degalinės ir kavinės Varšuvoje. Nesuprantu, kas ir kodėl sugalvoja įtraukti supermarketus kaip lankytiną objektą. Gal ekskursijų organizatoriai, iš įpročio, o gal čia kokia nors nerašyta tarptautinė turizmo organizatorių vykdoma parama prekybininkams - pirkėjų mainų programa.

Augustavo kanalais pasiplaukiojimas įspūdžio nepaliko, nes po Kauno marias plaukiojant vaizdai dar gražesni. Laivelis toks stipriai padėvėtas, komforto keleiviams jokio. Bet kadangi saulėtą orą vežėmės kartu, tai ta valanda ant vandens buvo visai maloni.

Pasižiūrėti ir pasiklausyti miuziklo "Operos Fantomas" susirinko pilnutėlis teatras.Prietema, raudonu aksomu muštos kėdės, neono mėlyna apšviestos ložės balkone ir daugiau nei dvi valandas lenkiškai pasakojama "Gražuolės ir pabaisos" istorija. Dekoracijos įspūdingos, operos šviestuvo smūgis privertė visą salę išsigąsti, ilgi ir audringi plojimai...Priešais sėdėjusios porelės vyriškoji pusė skaniai numigo per tas dvi valandas. Tikriausiai sapnas buvo muzikinis:)

Varšuva senamiesčio turi labai nedaug, tai tų keletos valandų pirmai pažinčiai ir užteko. Karalių rūmai sekmadieniais turistus kviečia užeiti nemokamai, bet kai nemokamai, tai atidėjom kitam kartui...gi nepabėgs:)

Prieš išvažiuojant buvo kiek neramu dėl matytų reportažų apie Wyslos potvynį. Matėm šiek tiek per autobuso langą. Pakrantės apjuostos apsauginėm juostom, budi policija ir šiek tiek smalsuolių stebi pasivaikščiodami. Kyšo vienas kitas suoliuko atkaltės kraštelis, šviestuvai iki pusės apsemti, krūmų viršūnės tik ir labai plati upė pasirodė...

Varšuva pasirodė labai svetinga. Važiuodami atgal spėliojom,- kodėl dauguma esam nukeliavę kur kas toliau, o va kaimynystėj esančią Varšuvą, lyg ir pamiršom...

Pabaigai reikia kuo nors pasigirti:) Kažko toookio nebus, bet beveik dvi dienas teko važinėti su Žalgirio krepšininkus vežiojančiu autobusu! Buvo keletas vietų įrengtų taip, kad tilptų ilgakojai sportininkai, todėl keliauti tokiu autobusu buvo itin patogu:)Na ir visi išsižioję žiūrėdavo kas išlipa iš to autobuso. Vienu žodžiu garsinom Lietuvą su Žalgiriu:) Va vilniečiai tai neturi tokio žodžio, kuriuo galėtų pasididžiuoti patys ir kitiems pasirodyti:)

10 komentarų:

  1. I see that you had a wonderful weather during your week-end!The city seems very welcoming; You surely had a nice time there!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Yes, Warczawa was very friendly for Lithuanian tourists:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mes turiem Gedimino pilį.Taškas.
    O Žalgiris 600 km nuo Kauno. Tiek jis Kauno, tiek ir VIlniaus.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Esu kažkada apie savaitę Varšuvos priemiestyje gyvenusi, kasdien Varšuvoj besitrainiojant - lyginant su kitais Europos didmiesčiais, ši sostinė man nepaliko nei kažkokio labai teigiamo, nei neigiamo įspūdžio.
    O dar kažkada esu į Rygos operą važiavusi - man tokiais atvejais visuomet iškyla aprangos klausimas: kažkaip į operą norisi mažumėlę pasipuošti, o autobuse su vakarine suknia nesėdėsi...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nesu mačiusi visų Europos didmiesčių, bet sutinku, kad Varšuva nebūtų gražiausiųjų topuose, bet būtent šįkart man patiko pasižmonėti ten. O dėl aprangos tai tikrai galvosūkis. Šiuo atveju užvažiavom į viešbutį, ten pasipuošėm ir tik tada į teatrą. Toks pastebėjimas - dauguma pasipuošė "mažom juodom suknutėm" :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš irgi nesu mačiusi visų :) Bet užtatai į savo mylimiausiuosius, pvz., Prahą ar Taliną, užsuku kiek galima dažniau!
    O Varšuvoj didžiausią įspūdį kažkodėl paliko pulkai grafiti išpaišinėtų traukinių vagonų...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Kaip keista, kad aš nemačiau jokių grafiti - nei ant namų, nei ant traukinių, nors man patinka grafiti ir net pagalvojau, kad nesimato kaip "išdykauja" lenkai: ))

    AtsakytiPanaikinti
  8. pirkėjų mainų programa! :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Thank you to visit the Travel-blog, you are very kind, but your space is very interesting.

    A hug dear,

    Marlow

    AtsakytiPanaikinti
  10. pastebėjau, kad įspūdis apie aplankytas vietas mažiau susijęs su pačiomis vietomis, o labiau su visokiais subjektyviais dalykėliais, kaip išankstinis nusiteikimas, pakeleiviai, susitikimai, pažintys, netyčia pagautos šypsenos ir frazės ir pan...
    Kartais koks nors Žeimelis geriau nuteikia negu Ryga, o kartais ir Varšuva palieka šviesiausius prisiminimus.

    AtsakytiPanaikinti