šeštadienis, kovo 13, 2010

Latvijos turtas Vilniuje

Vilniaus paveikslų galerijoje pristatoma ispanų genijaus F.Goya grafikos serija "Los Caprichos" (isp. capricho - užgaida,įnoris,įniršis).Priklausau "žmogaus iš gatvės" kategorijai, bet vis tiek truputį nusivyliau sužinojusi, kad estampai atvežti ne iš Ispanijos, bet iš Latvijos nacionalinio dailės muziejaus kolekcijos. Parodos katologe rašo, kad šie estampai buvo antras serijos leidimas (1806-1807), o latviai juos įsigijo 1930 m. Pirmą kartą šis ciklas buvo publikuotas 1799m. Madride.

Ekspozicijos pradžioje įspėjama, kad eksponatai yra labai jautrūs šviesai, todėl apšvietimas yra sumažintas iki...nepamenu kiek ten lux'ų, bet realiai galima būtų tai pavadinti prietema. Man, kaip "žmogui iš gatvės" nėra labai aišku į ką svarbiausia atkreipti dėmesį eskizuose, todėl žiūrėjau į siužetą ir skaičiau paties Gojos rašytus komentarus. Buvo panašiai kaip filme su titrais - ir ten ir ten bandai žiūrėti, bet po pirmų 10 pavargsti nuo prietemos, smulkių eskizų ir reziume didesnę dalį dėmesio atidaviau komentarams. Viso demonstruojami 78 eskizai.

Komentarai savo aktualumu ir šiandien nepasenę. Ir veidmainystė, ir melas, ir ištvirkavimas net ir raganavimo tema - viskas šiandien tebeegzistuoja:)))

Šis buvo pakomentuotas taip:

Miegantis protas gimdo pabaisas.
Vaizduotė apleista proto,sukuria klaikias pabaisas.Tačiau drauge su išmintim ji yra meno motina ir jo kuriamų stebuklų versmė.

2 komentarai:

  1. Since several days, I was trying to come on your blog, and I was always finding the same page (The one with the dogs in snow); I was thinking that you did not blog those days. And today, I tried again, and discovered that you had been blogging a lot!! I don't know why I could not join you...Sometimes Internet is a big mystery!
    I'm glad to have found your blog again! I will stroll on your posts and live some comment...

    AtsakytiPanaikinti
  2. I haven't so nice photo as You have, but I'm glad to see You here:)

    AtsakytiPanaikinti