pirmadienis, balandžio 05, 2010

Obelaitė, duona ir Velykos

Bandau dar spėti į nuvažiuojantį Velykų traukinį ir palikti nors keletą sakinių.

Nuotrauka iš čia

Pernai rudenį sugalvojau, kad noriu turėti obelaitę balkone. Būna juk tokios žemaūgės ir dar su mažais raudonais obuoliukais. Bet kai sugalvojau-jau buvo per vėlu važiuoti į turgų ieškoti medelio, todėl pabandžiau pasėti obuolio sėklas. O ką! pagalvojau - jei sužaliuoja citrinos, avokado kaulas pavirsta medeliu, tai kodėl obelaitės neišauginus?

Pasėjau daug ir visur- vieną vazoną palikau žiemoti balkone. Deja deja - nė viena neišdygo. Tai čia buvo tokia liūdna pavasario žinia.

Kitas eksperimentas buvo bandymas išsikepti duonos, kuriuo užkrėtė vieno mano skaitomo BLOG'o aprašytas pavyzdys.

Tas bandymas užtruko beveik tris savaites. Niekaip nepavyko užsiauginti raugo. Bet čia jau rankų nenuleidau - maišiau, laukiau, pyliau lauk ir vėl maišiau, laukiau, pyliau lauk...beveik du kg. ruginių miltų sueksperimentavau. Net susiradau norvegiškų, švediškų duonos kepimo receptų, kol kartą pavyko - išrūgo tas raugas.

Iškepiau duonos kepaliuką ir kaip tik Velykoms. Simboliškas pasirodė tas sutapimas - savo rankom užraugta ir iškepta duona ir Velykos.

Jokių receptų nedėsiu - viskas yra internete. Džiaugiuosi atradusi šį, gal būt, ritualu virsiantį užsiėmimą.

9 komentarai:

  1. Aš irgi planuoju greitu metu imti duoną kepti, bet jau apie raugo rauginimą pačiai tai net nemąstau - pasiimsiu iš draugytės, ar kaip, per teliką žiūrėjau, tai net profės duonos kepėjos pačios nesiraugina, vis iš kažkur pasiima. Nu o tai Tu šaunuolė, jei Tau pavyko!
    O dėl obuoliukų, tai manau, kad arba sėklas ėmei kokio prekybcentrinio sintetinio obuolio, kuris nepajėgus ką nors išauginti, arba balkone sėklai buvo per šalta išdygti - reikėjo kambary iš pradžių daiginti. Mano butas pilnas visokių iš vaisių sėklų užaugintų augalų :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. įtariu kad PinkCity teisi dėl obuolių sėklų - parduotuviniai tai neaišku ar moka išdygt aplamai (: bet nepasiduok! šaunuolė dėl duonos! (: mes velykom labai skanią išsikepėm su džiovintom figom ir lazdyno riešutais, mmm

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pink, siūlau pabandyti raugą pačiai užsiauginti:)
    Man nors ir nesekėsi, bet buvo įdomu stebėti tą procesą. Koks džiaugsmas kai pamatai kad ten atsiranda burbuliukų, paskui pamatai, kad paaugo, net tas rūgštus kvapas įėjus į virtuvę praneša, kad yra augintinis:)

    Jau kai n kartas raugui užauginti buvo nesėkmingas, tai pasidėjau virtuvėj ant stalo - galvoju, gal jis nori "bendraut" :)) Nors dabar manau, kad tikriausiai trūko šilumos, kad vyktų rūgimo procesas.

    O dėl obuolių sėklų, tai sėjau visokias ir golden ir iš lietuviško, nemačiusio maximos lentynų, obuolio. Ot neišdygo ir viskas.Gal kaip nors pabrinkinti reikėjo jas...Vienas į kambarinius vazonus pasėjau, kitas į balkoną buvau išnešus, kad turėtų "natūralias sąlygas":))Bet va galvoju juk sode nepridygsta obelaičių, nors ten obuolių sėklų gi pribyra daug. Čia kažkokia paslaptis tur būt yra:(

    AtsakytiPanaikinti
  4. Shiny, tai aš per tave ir užsikrėčiau duonos kepimu:) Kažkada esu skaičiusi pasakojimų, kaip kepa duoną, bet tokią su mielėm, kaip batonas - tai neužkabino pačiai pabandyt.

    Bet tavo tos nuotraukos ir pasakojimas net duonos kvapą skleidė ! Dabar bandysiu su visokiais priedais, kad tik nenumirtų raugas, nes apgyvendinau šaldytuve :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. How lovely and romantic!is it a tradition for Easter? I find it fresh , a wonderful symbol for spring!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Yes,it is symbol for spring and for Easter too,Malyss, but this photo is taken not in Lithuania (push the link).
    It looks amazing - I agree with you:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. heh, smagu tapt įkvėpimo šaltiniu.
    Lorca - gi tikrai, jei iš kiekvienos obuolio sėklytės išdygtų medis tai visa žemė būtų vien obelys! ((: o bet tačiau, kaip obelys senovėje daugindavosi?
    raugas nemirs jei kokį kartą per 7-10 dienų ištrauksi, pamaitinsi, šiltai palaikysi kol atsigaus (: o tada galima atgal į šaldytuvą, be problemų.
    beje, jei ilgai planuoji nekept ir tingi nuolat maitint, tai galima raugą sudžiovint! paimi 1:1 raugą ir miltus (tuos iš kurių raugas), suminkai į kietą masę, padarai ~1cm storio paplotėlį ant popieriaus ir lauki kol sudžius. atgaivinimui užpili vandeniu ir lauki kokias 20 valandų (:

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū labai už patarimus:)

    Dabar esu visa galva pasinėrus į lietuviškų miltų asortimento studijavimą ir planus - kam kepsiu duonos kepaliuką dovanų! :))

    O dėl obelų, tai kol kas niekas man nepaaiškino KODĖL neišdygo, net ir tie, kas save vadina sodininkais :))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aš pasėjau sėklytę obels ir išdygo :)

    AtsakytiPanaikinti