šeštadienis, balandžio 17, 2010

Netikėtumų galima tikėtis tik iš ugnikalnio

Kažkodėl tik šiandien prisiminiau senokai skaitytą S.Sontag "Ugnikalnio mylėtojas", nors jau keletas dienų, kai žodis ugnikalnis karaliauja dėmesio centre.

Tiek knygos pavadinimas , tiek jos turinys labai dera prie šio reiškinio.
Panašiai buvo,kai Maskvoje vyko pučas, o aš tuo metu skaičiau I.Šeiniaus "Raudonąjį tvaną". Toks stereo efektas.Jei dar būčiau buvus Maskvoje tuo metu, tai kaip ir 3D formatas jau...

Gal vis dėlto kažkas, kokiame nors aerouoste skaitė S.Sontag "Ugnikalnio mylėtoją", kai išgirdo, kad skrydis atidedamas, nes...išsiveržė ugnikalnis.


Šią knygą įdėčiau į savo mėgiamiausių knygų 10-tuką. Dabar prisimenu tik tiek, kad knyga apie kolekcionierių, kuris buvo pamišęs dėl ugnikalnių.
Tiesa knygoje aprašomas ugnikalnis "gyvena" ne Islandijoje, bet koks skirtumas...
Įdomu ir tai, kad knygos vietovardžiai autentiški. Herojai taip pat autentiškos asmenybės - seras Williamas Hamiltonas,Didžiosios Britanijos karo didvyris viceadmirolas Horatio Nelsonas, jų abiejų mylimoji Emma Hamilton.



"1766, 1767, 1777...1779.Kiekvienas išsiveržimas kaskart stipresnis už ankstesnį, kiekvienas, kuris, dar bus, teikia vis gražesnių vilčių sulaukti katastrofos.[...]

Stovėdamas terasoje, Cavaliere regėjo, kaip stulpas po stulpo balto garo čiurkšlės kyla viršun, trissyk pranokdamos tą kalną į aukštį ir plotį, ir galiausiai jose atsirado juodų ruožų, lygiai taip, kaip kitados ugnikalnio išsiveržimą yra aprašęs Plinijus Jaunesnysis : candida interdum,interdum sordida et maculosa (tarpais balta, tarpais purvina ir dėmėta)- nelygu kiek žemės tas debesis nešėsi su savim. Po to užėjo vasaros audra, oras įkaito ir praėjus kelioms dienoms iš kraterio pakilo raudonų liepsnų fontanas.Naktį galėjai skaityti gulėdamas lovoje už kelių kilometrų blausiai liepsnojant kalnui.Pranešime Karališkajai Draugijai Cavaliere aprašė tuos juodus audros debesis ir šviesų ugnies stulpą su žaibo pavidalo liepsnomis veikiau kaip gražų, o ne kaip keliantį siaubą".


O apie šį, 2010-aisiais išsiveržusį ugnikalnį, ar bus literatūriškai aprašyta, ar tik video įrašai liudys...?

4 komentarai:

  1. Zinant, kad is visko siais laikas daromi pinigai, nenustebciau, jei tokia knyga ir butu parasyta.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O skaitei "Ugnikalnio mylėtoją"?

    Jeigu taip parašytų...tai gal pinigų ir nepasidarytų, nes šios S.Sontag knygos neprisimenu jokiuose "populiariausių" ar "perkamiausių" sąrašuose:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ne, sitos knygos neskaiciau, bet manau, kad si karta stilius butu labaiu popsinis :) Be to, siandien visa diena BBC ziurejau, tai pagrindine tema - konspiracijos teorijos, kad va per ilgai skrydziai buvo uzdrausti, kad Europos pareigunai laiku nesusitare, dabar avialinijos kompensaciju prasys. Taigi nereikia ir knygu ir taip apie ta istorija dar ilgai girdesim :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. O jei būtų koks lėktuvas nukritęs dėl tų dulkių, tai visi piktintųsi, kad nesirūpina keleivių saugumu:))

    AtsakytiPanaikinti