trečiadienis, balandžio 28, 2010

Kas nebijo bobausių? Aš:)

Atsitiktinai pataikiau į mobilųjį turgelį, dar vadinamą ekologišku. Kaune jie turi spec.grafiką kur kokią dieną prekiaus, bet man nelabai aktualu tuo madingu žodžiu "ekologiškas" vadinami produktai, todėl grafiko nesimokiau atmintinai. Tiesiog atsidūriau tinkamu laiku tinkamoj vietoj.

Vienas kitas pastebėjimas.
Daržovių išvaizda nelabai skyrėsi nuo eilinių parduotuvių lentynose esančių, bet kaina - labai. Žuvis dar labiau. Mėsos ten nebuvo. Rūkytais gaminiais nesidomiu.Sūriai labai maži ir labai brangūs.Duona ir bandelės buvo visur vadinamos "naminėmis".

Dėmesį atkreipiau į žmonės, parduodančius tuos produktus. Na jei produktai ir panašūs į kitur parduodamus, tai žmonės tikrai skyrėsi nuo paprastuose turguose matomų prekeivių.Čia jautėsi, kad žmonės patys augina ar gamina ir jaučiu, kad kartą du ten pabuvojus, norėsis grįžti dar ir dar.

Pirkau keletą produktų. Viskas skanu ir šviežia. O svarbiausia, dėl ko čia sugalvojau parašyti, tai grybai. Vienas dzūkas pardavinėjo bobausius (tokie grybai). Sakė prigrybavęs dzūkijos pušynuose. Buvau girdėjus apie tuos grybus, bet neteko ragauti.

Taigi nusipirkau. Grįžus pasiguglinau ką žmonės šneka apie tuos bobausius. Hmmm...pasirodo nieko gero. Turi nemažai nuodų ( giromitrino, kuris sukelia virškinimo ir nervų sistemos sutrikimus), todėl reikia elgtis atsargiai.

Vienas toks Poviliukas sakėsi prisigrybavęs ir klausinėjo visų patarimo ką su jais daryt. Tai ir aš paskaičiau.

Vieni patarėjai ramino, kad visi grybai valgomi, nors kai kurie tik vieną kartą, kiti drąsino ir tik dėl viso pikto rekomendavo gėlių nusipirkti. Kiti pateikė statistiką, neva nuo 1964(?) metų yra mirę tik 160 žmonių nuo šitų grybų (Lietuvoj??? bet nerašė kur ) na ir tik vienas sakė - gerai nuplauk, išvirk du kartus, po to sviestuko, grietinės ir vėl už krepšio miškan:)

Tiesa dar sakė, kad maždaug porą dienų gali tekti palaukti, kol paaiškės kuo tas gurmanavimas baigsis.

Tai va. Porą dienų jau praėjo. Rašau ir galvoju, kad buvo labai skanūs tie grybai. Noriu dar. Tik labai sunku iš jų išplauti žemes. Valgant bent kartą tikrai tarp dantų sugirgždės. Bet gal taip ir turi būti...gi ekologiški, ne ant asfalto auginti:)

5 komentarai:

  1. It seems to be food, but I can't see very well..Is it something that you cooked?

    AtsakytiPanaikinti
  2. This is about mushroom (called "bobausiai"), which I bought at the market and first sled. They aren't very popular, so was a little timid to eat.But in addition everything is OK:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. C'est le Gyromitra esculenta, le gyromitre.

    AtsakytiPanaikinti
  4. I think I also understand that the market is an "organic" market and that word is currently fashionable, but you don't really trust the reality of "organic." I got all this from an online translator ... did I get the idea of the post? And if so, "organic" in the US used to be very questionable, but now regulations, and buyers, are get much more cautious so we can trust the word a little better.

    Thank you for sending me the link to your blog! I lost it in my emails, but remembered you had posted to my blog in the past.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Yes, PostMuse you understand very well. Even the unknown language can't prevent communication:)

    AtsakytiPanaikinti