ketvirtadienis, balandžio 22, 2010

O gal ateitis jau yra atėjusi?

Pasirodė naujas žurnalas "IQ".
Jo ištakos, matyt, iš žurnalo "Miesto IQ". Šiuo atveju irgi esu įsipainiojusi į šiokią tokią istoriją. Buvau užsiprenumeravusi "Miesto IQ". Po keletos pristatytų žurnalo numerių, gavau redakcijos laišką su atsiprašymu, kad žurnalas išeis rečiau, nei buvo žadėta ir , jei aš nieko prieš, tai man atneš tuos likusius egzempliorius atitinkamai pratęsiant laiką, o jei ne, tai siūlė kreiptis - ir jie grąžins pinigus. Man tiko, jokių pretenzijų neturėjau, o be to sunkmetis, tai kaip nesuprasi.

Nešė, nešė, o šį mėnesį jau nebe "Miesto IQ", bet tik "IQ" pavadintą gavau. Ir vėl laiškelis pridėtas su panašia info - priimti arba grąžins pinigus. Tinka ir net apsidžiaugiau, kai pamačiau baltas avis raudonoje pievoje : "IQ The Economist partneris Lietuvoje".

Teko laikyti rankose tikrą "The Economist". Malonus ne tik liesti, bet ir skaityti, toks brangus visom prasmėm žurnalas, o jo lietuviškas partneris...jau ne... Irgi visom prasmėm.
Apie viską po tuputį. Politika, finansai, kultūra. Straipsniai nuobodūs, viskas lyg jau kartą skaityta, girdėta, nors rašo, kad yra "rinktinių straipsnių iš "The Economist".

Smagiausia buvo paskaityti K.Navako recenziją apie naują R.Rastausko ese knygą "Privati teritorija". Nors pagal RoRa filosofiją, būtų galima pasakyti, kad verta šį žurnalą nusipirkti dėl šios vienintelės recenzijos.

Vienas iš tokių "girdėta,skaityta" straipsnių buvo pamąstymas apie skaitmeninių knygų ateitį. Nebuvau įsidėmėjus elektroninių skaityklių kainų. Dabar žinosiu - Apple iPad Amerikos rinkoje kainuoja 1200-2100 litų, nors pas mus dar net neįmanoma jų nusipirkti. Toliau skaičiukai apie būsimas el.knygų kainas - jos turėtų būti 30 - 50 % mažesnės už popierines.

Sako, kad tai ateitis, kad išpopuliarės, bet aš netikiu.
Kas mane įtikins, kad namai be popierinių knygų bus jaukūs?

Kaip bus galima akimirksniu pažvelgti į šeimininko sielą, jei atėjus į svečius nematysim jokių knygų nugarėlių?

Ir kas pakeis knygą - dovaną, kai gali atsiversti belekur ir akimirksniu sužinoti ką tau padovanojo - apie vyną ar apie žvaigždes ?:)

Vos nepamiršau - dar labai patiko interviu su atominės energetikos profesorium, rašytoju ir keliautoju, gyvenimo gurmanu - Kaziu Almenu, sakančiu, kad "nieko nėra blogiau šitam gyvenime kaip nuobodulys".

1 komentaras: