ketvirtadienis, kovo 18, 2010

Naujasis Židinys 1-2

Vienas mano kolega mėgsta laikytis vidurio. Visame kame.Pvz.,valgo 13% riebumo sūrelius. Kartą negavo tokio riebumo sūrelio, tai nusipirko du - vieną riebesnį, kitą liesą ir po kąsnį abiejų valgė,sakydamas:" pilvą pasieks įprasto riebumo krovinys".
Panašaus vidurio siekiau ir aš, nusipirkdama du žurnalus - "Žmonės" ir "Naujasis Židinys/Aidai". Vieną kurį iš jų nuolat skaitant gali prarasti pusiausvyrą:)
Apie "Žmones" nerašysiu, o apie "Naująjį židinį" keletą minčių pasidėsiu.

Rubrikoje "Laiškas redaktoriui" pasisako G.Jankevičiūtė. Apie Š.Saukos paveikslą Prezidentūroje.Visas "laiškas" lyg ir už Sauką, juolab, kad pati autorė yra tyrinėjusi istorijos įvaizdžius meno kūriniuose. Tik pačioje pabaigoje retoriškai klausdama "kam ir kodėl kilo mintis eksponuoti Saukos kūrinį Prezidentūroje?" lyg ir perša tai priimti kaip "kam tai buvo naudinga?". Prisimenu skaičiau J.Barneso "10 1/2 pasaulio istorijos skyrių", kur išnarstytas po siūlelį paveikslas "Medūzos sudužimas", tai būtų įdomu, kad kas nors taip išnarstytų tą Saukos paveikslą...

E.Vareikis nagrinėja Euroatlantinio ryšio ištakas ir nūdieną, pasiremdamas R.Kagano pastebėjimu, kad amerikiečiai yra Marso būdo, o europiečiai Veneros. Kai jau tokia klasifikacija, tai aišku kur link nuves. Pasirodo amerikiečiai-marsiečiai praėjusiame šimtmetyje kūrė Europą tokią, kokios labiau reikėjo Amerikai..Gi Veneros globojami europiečiai išvaistė JAV jiems suteiktas gėrybes.
Straipsnis ir žurnalo viršelis papuoštas šmaikščiais A.Martinaičio piešiniais (iš L.Drazdauskaitės asmeninio archyvo).

Dar buvo įdomu paskaityti G.Gailiūtės straipsnį apie Metų knygos rinkimus. Pati šiemet neskaičiau nė vienos iš renkamų, bet po G.Gailiūtės pagyrimų - K.Sabaliauskaitės "Silva rerum" paskaitysiu:)

Tiesa dar vieną įdomybę perskaičiau apie pozą, priimant Komuniją. Pasirodo graikiškas evangelijų tekstas liudija, kad pirmą kartą Kristaus Kūną ir Kraują apaštalai priėmė prigulę arba pusiau prigulę, bet ne priklaupę ar atsistoję.

7 komentarai:

  1. Kazko uztrigo komentaro rasymas pirma karta... Norejau pasakyt, kad ir as panasiai su tuo balansu elgdavausi - "Zmones' ir 'Kulturos barai' buvo mano duetas. O Vareikis buvo mano destytojas, tai kaip destytojas jis man labai patiko, o po to kazkaip pradejo nusivaziuot jis man, nors 'Dinozaurejancia Europa' perskaiciau kaip romana ir dar su pasimegavimu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mes reiškia palaikom lietuviškos spaudos įvairovę:))
    O į savo knygų sąrašą tenka įsirašyti Dinozaurėjančią Europą:))

    AtsakytiPanaikinti
  3. o NŽ jau pats intelektuliausiaus žurnalas? Smarkiau už VK?

    AtsakytiPanaikinti
  4. O aš apie intelektualumą rodos nė žodžio nerašiau:))
    Paskaitinėju įvairius žurnalus. Ir net nusiperku!!!:))
    VK geras, bet kad jau antras mėnesis tuo pačiu susiraukusiu veidu žiūri iš lentynos:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. O kokia nuomonė apie "Kultūros barus"? :)

    Kiek portalai publikuoja straipsnių iš šio leidinio, sakyčiau netgi labai gerai, bet savo kraštuose niekaip nerandu įsigyti gyvuoju pavidalu. Visiška niša :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Jeigu pas mane klausi apie Kultūros barus, tai nieko išskirtinio nepasakysiu. Su kuo nors mixuoti irgi reikia:))

    Gal Rosita ką nors įdomaus apie Kultūros barus parašys, jei dar čia užeis:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. 'Kulturos barai' mano neislavintam skoniui tiko ir patiko. Mano viena pazistama man buvo atidavus gal 100 senu KB zurnalu, tai su malonumu juos varciau ir rasdavau tikrai idomiu straipsniu. Naujuosiu numeriuose daugiausia ieskodavau straipsniu apie teatra, Aleksandraviciaus ir Donskio komentaru, Venclovos straipsniu. Zodziu, as prie KB faniu :)

    AtsakytiPanaikinti