pirmadienis, sausio 24, 2011

Apie virtuvę nuo Niujorko iki...Lietuvos


Siaučiant gripo epidemijai prisiminiau neseniai skaitytą Anthony Bourdain knygą "Virtuvė slaptai".
Prancūzų kilmės amerikietis pasakoja apie savo kulinarinę karjerą nuo 0 iki virtuvės šefo. Amerika ne Lietuva, bet knygos spec.redaktorius A.Baublys patikino, kad lietuviškų virtuvių užkulisiai nė kiek neprastesni už tuos, normaliam pasaulyje (kur nors Niujorke ) esančius. Netgi sako viskas taip pat!

Nors knygos vertimas prastas, bet knyga įdomi ir galima pasinaudoti keletu vertingų patarimų, jei kartais sugalvoji kur nors pasmaguriauti viešoj įstaigoj.

Na yra tokių patarimų,kurie pas mus nelabai pritaikomi,- kaip nevalgyti žuvies patiekalų pirmadieniais, nes žuvis bus užsilikusi nuo penktadienio. Gi šviežios žuvies niekada nebūna pas mus (gal koks karpis tik). Sako net Juodkrantės kioskeliuose tik kinietiški unguriai. Bet kas čia žino kada kur likimas gali nunešti/nuvežti, gal ir teks kada pasinaudoti šituo patarimu. Dar rekomenduoja laisvai traktuoti kraują kepsniuose, nes kai užsiprašote "pilnai iškepusio" varianto, tai bus proga atsikratyti jau besibaigiančio galiojimo mėsgaliu. Ir dar nepataria žavėtis aštriais padažais gardintų patiekalų - tai irgi proga atsikratyti senstančių produktų. Kažkaip neskaniai čia rašau, bet jeigu jau A.Baublys sakė, kad taip būna ne tik Niujorke, tai kuo koks Vilnius ar Klaipėda prastesni?:)

O gripas šią knygą priminė todėl, kad vienas iš 14 patarimų, norintiems tapti virtuvės šefais buvo - niekada neimkite laisvos dienos dėl ligos. Na nebent netektum galūnės, atsirastų durtinių žaizdų krūtinės srityje ar mirtų artimiausias šeimos narys. Močiutė jeigu mirė, pataria laidoti ją per išeiginę.
Viename interviu pas A.Bourdain klausė ar jis kada nors serga. Taip. Tai galiu padaryti, kai keliauju,- atsakė.

Praktiškai visi patarimai universalūs, tiktų bet kokios profesijos karjerai.
Pvz., darbe visada pasirodykite laiku; tikėkitės blogiausio; stenkitės nemeluoti; tingiai ir lėtai yra blogis; galvokite apie gyvenimo aprašymą; skaitykite profesinę literatūrą; nevokite. Tiesą sakant nedaryti nieko, dėl ko neišlaikytum melo detektoriaus testo.

Tiesa, dar rašė, kad traiškyti česnaką tuo baisiu traiškančiu prietaisu - labai prastas įprotis.

3 komentarai:

  1. Jei Juodkrantėje - kiniški, tai gripas buvo stiprus.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Malyss, this is about hot to choose the Best and how to became the Best:)

    troy, lietuviški unguriai dabar tik reklamose ant Juodkrantės kioskelių belikę. Ir prisiminimuose:)

    AtsakytiPanaikinti