antradienis, liepos 20, 2010

Apie Klaipėdą ir klaipėdiečius (3)

Naujausia, klaipėdiečius grįžtančius iš Smiltynės, pasitinkanti bronzinė skulptūra - Klaipėdos juodasis vaiduoklis. Šalia vaiduoklio yra pritvirtinta ir bronzinė plokštelė, su iškalta joje legenda. Juodasis vaiduoklis pasivaidenęs - 1595 m. vasario 19 dieną, 9 valandą vakaro, stipria saksoniška tarme užkalbinęs Hansą fon Heidę, ėjusį sargybą prie Klaipėdos pilies, ant pylimo.
Dabar tas vaiduoklis atrodo nusiteikęs taikiai, netgi vienoj rankoj laiko žibintą, bet jo rankos neatrodo labai švelnios ir veido neturi - tik kiaurymę su gobtuvu. Tiesa, pristatant paminklą buvo žadėta, kad vaiduoklis...vaidensis :)
Beveik visos Klaipėdos skulptūros turi laimę nešančius ar svajonių išsipildymą žadančius simbolius.
Pvz., Kurpių gatvėje yra peliukas, kuriam patrynus ausytę ir sukuždėjus į ją savo svajonę,- ši būtinai išsipildys. Beje,sako, kad pelės namuose - labai geras ženklas, nes iš skęstančio laivo jos pirmiausia pabėga:) Panašiai ir su Senamiesčio katinu, kurio bronzinė uodega žvilga lyg auksinė, nes nuglostyta, tikint išsipildysiant svajonėms. O va šitas bronzinis berniukas, neseniai pastatytas M.Mažvydo alėjoje, kokias svajones pildo nežinau, bet kai kurios vietos labai stipriai nuglostytos:))

1 komentaras:

  1. What a strange statue! does it go with the witches statues of the forest?. It seems that a ghost is getting outside of the water!I like it very much!

    AtsakytiPanaikinti